26
Ara
2018

Mozart Dinlemek Sizi Daha Akıllı Yapar mı?

Bebekler ve çocuklar için klasik müzik dinletmek yaygındır, çünkü ebeveynler bu büyük sanata maruz kalmanın çocuklarının bilişsel gelişimi için iyi olabileceğine inanırlar. Gelişmekte olan fetüslere dinletilecek klasik müzik CD’leri bile var. Klasik müziğin dinlenmesinin beyin gücünü artırabileceği fikri o kadar popülerleşti ki ” Mozart efekti ” olarak adlandırılıyor. Peki bu efsane nasıl başladı?

Mozart Etkisi Bir Efsane mi?

1950’lerde, Albert Tomatis adlı bir KBB doktoru, Mozart’ın müziğini kullanarak konuşma ve işitme bozukluğu tedavisi üzerine doktora talebinde bulunarak araştırmaya başladı. 1990 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nden 36 öğrenci, bir IQ testi almadan önce bir Mozart sonatının 10 dakikasını dinledi. Araştırmadan sorumlu psikolog Dr. Gordon Shaw’a göre, öğrencilerin IQ skorları yaklaşık 8 puan arttı. İşte “Mozart etkisi” böyle doğdu.

Dan Campbell adlı bir müzisyen, bu kavramı temel alan bir kitap ve CD’leri yarattı ve Georgia, Florida ve Tennessee gibi ülkeler, bebekler ve diğer küçük çocuklar için klasik müzik yayınları satmaya başladı. Campbell ve diğerleri, Mozart’ın dinlenmesinin sağlığınızı iyileştirebileceğini bile iddia etmeye devam ettiler.

Bununla birlikte, orijinal California Üniversitesi çalışması, bilim camiasında tartışmalıydı. Araştırmaya katılan bir araştırmacı olan Dr. Frances Rauscher, aslında kimseyi daha akıllı hale getirdiğini iddia etmediklerini, sadece belirli uzamsal ve zamansal görevlerde performansı arttırdığını söyledi. Diğer bilim adamları orijinal sonuçları tekrarlayamadı ve şu anda Mozart’ı veya diğer klasik müzikleri dinlemenin insanları daha akıllı yaptığını ispatlayan hiçbir bilimsel bilgi mevcut değildir.

Mozart müziği kesinlikle sizi rahatsız etmez, dinlerseniz tadını çıkarabilirsiniz, ancak daha akıllı olmayacaksınız.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir