14
Mar
2017

Akalazya Hastalığının Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Yemek borusunun mide ile birleşen bölümündeki kaslı bölgenin gevşemesini sağlayan sinir hücrelerinin kaybolması akalazyaya neden olur. Bazı durumlarda midenin giriş bölgesindeki veya yemek borusu duvarı içinde meydana gelen kanserler de aynı akalazyada ki gibi yutma zorluğuna sebep olur, bu vakaya ise yalancı-akalazya olarak da bilinir.

akalazya

akalazya

 Nasıl Tedavi Edilir?

Akalazya, yemek borusunun mide ile birleştiği yerdeki darlığın cerrahi yöntemlerle genişletilmesi yöntemi ile tedavi edilir. Endoskopik yöntem olarak o bölgede balon şişirilmesi yâda kas içinde botulinum toksin enjeksiyonu tedavileri yapılır. Endoskopik tedaviler ağırlıklı olarak cerrahi tedaviye karşı riskli hastalarda, ileri yaşlı insanlarda tercih edilmektedir.

Cerrahi yöntemde yemek borusunun alt ucunda daralmaya sebep olan kas kitlesi ya endoskopik olarak yâda açık laparoskopik ameliyat ile kesilir.

İlaç tedavisi…

Akalazyada ilaç tedavisi tercih edilmez. Fakat cerrahi yada endoskopik tedaviler kısa sürede mümkün değilse hastalara kas gevşetici ilaçlar verilebilmektedir. Reflüye nedeniyle yemek borusunda hasarlanmalar da bulunuyorsa hastalara asit baskılayıcı ilaçlar da verilebilmektedir.

sağlık sorunu

sağlık sorunu

Akalazya hastalığı yeniden nükseder mi?

Endoskopik yöntemler ile yapılan tedaviler sonrasında akalazya yeniden oluşabilir.

Akalazya hastaları nasıl yaşamalı?

Tedavi edilmediği müddetçe akalazya hastalarının çok katı yiyeceklerden ve büyük lokmalardan uzak durmaları, yemekten sonra yatmamaları ve yastıklarını yükseltmeleri gerekir. Yemeği yavaş yenilmeli çiğnenmelidirler.

Neleri yemeleri gerekir?

Reflüyü artıracak çikolata, baharatlı gıdalar, kızartma ve kahveden uzak durmalıdırlar.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir