12
Tem
2020

Dünyanın Çekirdeği Hangi Maddelerden Oluşur?

Dünya’nın Çekirdeği Nedir?

Yapılan Dünya çekirdeği ile ilgili bilgi araştırılması ile deprem dalgalarının yayılışına bakılması, çekirdeğin iki kısımdan meydana gelindiği gösteriyor. Dünya’nın çekirdeğinin iki tane olması, bu iki çekirdeğin ters yönlerde dönmesi gezegenin ısınmasına neden olmaktadır.

İki çekirdeğin isimleri ise; 1200 km çapında olan, demir-nikelden oluşmuş olan katı iç çekirdek ve 2200 çapında olan demirden oluşmuş sıvı dış çekirdektir. İç çekirdek, gezegenden biraz hızlı ve Dünya ile aynı yönde dönüyor. Dış çekirdek, Dünya ile ters yönde ve gezegenden daha yavaş dönüyor. Dış çekirdeğin ters dönme nedeni Theia çarpışmasından kaynaklıdır.

Çekirdeklerin ters dönmesi kıtaların kayması ile depremlere neden olmaktadır. Yine bu iki çekirdeğin ters dönmesi yaşamı zararlı güneş rüzgarlarından ve kozmik ışınlardan koruyan güçlü manyetik alan üretmektedir

Dünya’nın Çekirdeği Neden Önemlidir?

Dünya varoluşundan bugüne kadar soğumaktadır. Dünya’nın iki kısımdan oluşan çekirdeğinden olan sıvı çekirdek, eskilerden yüksek sıcaklık sebebi ile basınca rağmen sıvı kalabiliyordu. Fakat bu sıvı çekirdek merkezde soğuyarak katılaştı.

Sıvı  çekirdek Dünya’nın manyetik alanını oluşturuyordu ve bunu yalnızca sıvı çekirdek yapabiliyordu. Katı iç çekirdek merkezde ortaya çıkmasaydı, sıvı çekirdek zaman içerisinde soğuyarak katılaşacaktı. Bu durum ise ne yazık ki 2 ölüm nedenine sebep olacaktı. Ve bunları şöyle sıralayabiliriz; kıtaların kayması yani tektonik hareketlerin durması ve atmosferi arıtarak temizleyen gezegenin klima sistemini kaybetmesidir. Ölüme neden olan ikinci sebep ise manyetik alanı, atmosferin güneş rüzgarlarından artık koruyamayacak olmasıdır. Bu durum da çok önemli bir detaydır.

Dünya’nın Çekirdeği Hangi Maddelerden Oluşur?

Yoğunluk ve ağırlık yönünden en ağır elementlerin bulunmuş olduğu bölüm iç çekirdektir. Çekirdek, Dünya’nın en iç bölümünü oluşturur. Demir-nikel alışımı iç çekirdekte görülür fakat çok yüksek sıcaklık ve basınç nedeniyle kristal haldedir. Bu karışım dış çekirdekte ise erimiş haldedir.
İç çekirdeğin yüzeydeki sıcaklığı 5700 K olduğu tahmin edilmiş ve bu sıcaklık güneşin sıcaklığıdır.

Dünya’nın Çekirdeği Sıcak Olmasaydı Ne Olurdu?

Dünya yüzeyinin neredeyse en altında tamamen metalden oluşmuş olan sıcak bir çekirdek vardır ve bu bizi soğuk kış günlerinde soğuktan korumaktadır. Bu çekirdeğin dış kısmı demir-nikel dediğimiz alaşımdan oluşmaktadır. Magma ve sıcak taşlardan oluşmuş katman arasında tampon görevi yapan da iç çekirdektir. Güneşin yüzeyi ne kadar sıcak ise Dünya’nın çekirdeği de o kadar sıcaktır ve bu durum 4.5 milyardan beri böyledir. Gezegenin tamamen soğuyup yok olacağı zaman, çekirdeğin tamamen soğuduğu zamandır.

Dünya’nın Çekirdeği Kaç Km’dir?

Dünya’nın en iç kısmını oluşturan yer çekirdeğidir. Geosfer denilen en kalın yer katmanıdır. 2890-5000 km arasında yer alan dış çekirdeğin kalınlığı 2110 kilometredir. 5000-6370 km arasında olan iç çekirdeğin kalınlığı ise 1370 kilometredir. Bu rakamlar kişilerin genel kültür açısından bilgi sahibi olunması için de çok önemli bilgilerdir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir