18
Haz
2020

Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi Ve Renk Uyumu

İnsanların kendilerini en rahat hissettikleri ve tüm ruhlarının özgürlüğünü yansıtabildikleri mekanlar evleridir. Bu nedenle de evlerin iç dekorasyonu oldukça önemlidir. İç dekorasyonun en önemli noktası ise başlangıç noktasıdır yani renklerin seçiminin yapılmasıdır. Bu nedenle de renklerin birbiri ile uyumlu olması ve belirli bir teoriye göre yapılması büyük bir anlam ifade etmektedir.

Ev Dekorasyonu İçin Renk Teorisi Nedir?

Doğada bulunan bütün renklerin birer psikolojik ve duygusal etkisi vardır. Belirli tonlar insanlarda birer duygusal bazı etkileşimler uyandırır. Evde estirilmek istenen duyguyu iyi hissedebilmek için renk teorisini iyi bilmek gerekmektedir.

Evin tüm ruhunu yansıtacak bir renk seçimi bu renklerin teorileri ve insanlarda uyandıracağı etkiye göre seçilmelidir. Açık renk tonları evlerde genel olarak ferah bir hava estirir, daha koyu tonlar daha dar bir ruh halini yansıtır. Bu nedenle de renk seçiminde bu renklerin temsil ettiği duyguların iyi bilinmesi ve bilinçaltında yaratacakları etkileri iyi bilinmesi gerekmektedir.

Renk Teorisi ve Renk Uyumu 

Renk teorisi sadece ruhsal durumu yansıtmaz, renk uyumunun da temelini oluşturur. Vintage bir hava estirilmek istenirse koyu renkler tercih edilmelidir. Ancak daha elegant bir hava yakalanmak isteniyorsa seçilecek olan renk açık renklerden seçilmelidir.

Renk teorisinin, renklerin özelliklerinin iyi bilinmesi, evlerinden dekorasyonunda seçilecek olan rengi tam olarak belirleyen unsurlar olmalıdır. Renk teorisinin iyi bilinmesi farklı tarzlarında yine ortaya çıkmasına neden olur. Kişiye özel yapılacak olan tarzlar evlerde daha özgür bir hava estirerek tasarımın karakterini de ortaya koyar.

Evlerde Renk Uyumunun Yakalanması 

Evlerde renk uyumunun yakalanması için öncelikle duvar ve zemin renklerinin bir bütünlük oluşturmasına dikkat edilmelidir. Zemin rengi tercihine göre uyumu yakalayacak olan rengin seçimi iyi tespit edilmelidir. Bunun yanı sıra zemin ve duvar renklerinin uyumunun yakalanmasının ardından eşyalarında renkleri bu bütünlüğe göre seçilmelidir.

Seçilen renklerin uyumuna göre dekore edilecek olan eşyaların aksesuarları da yine bu prensiplere göre belirlenmelidir. Renk uyumu sadece evlerde belirli bir bölgede sağlanmamalıdır. Baz alınan bölgede yansıtılan tarz ve seçilen renk evin bütününe yayılarak bir renk uyumunun yakalanmasına dikkat edilmelidir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir