22
Tem
2021

Mekatronik Nedir?

Mekatronik, genellikle mekanik ve elektronik alanlarını kapsayan bir çalışma dalıdır. Makine; bilişim sistemleri, kontrol otomasyon ve elektroniğe dayanan kapsamlı bir alandır. Verileri algılamaya yarayan sensörler, verileri kontrol etmeye yarayan mikroişlemciler vb. çeşitli cihaz ve makineler mekatronik sistemlere örnek olarak verilebilir. Daima daha iyi vadeden teknoloji dünyasında mekatronik alanına duyulan ihtiyaç günden güne artmaktadır.

Mekatronik Nedir

Mekatronik Sistemlerin Kullanım Alanları Nelerdir?

Verileri algılayabilen, işleyebilen, analiz edebilen, ölçüm yapabilen ve son olarak karar verme aşamasında etkili olan cihaz veya sistemler mekatronik dalı içine girer. Örneğin savunma sanayii, endüstriyel alanlar, güvenlik ve koruma sistemleri, bankacılık, mayın robotları, fotoğrafçılık, biyomedikal, otomotiv, insansız hava araçları, malzeme ve üretim, tarım, madencilik ve tıp alanları başta olmak üzere pek çok sektörde mekatronik sistemlere rastlamak mümkündür.

Mekatronik Çalışma Alanları Nelerdir?

Mekatronik mühendisleri lisans eğitimi boyunca makine, elektronik ve bilgisayar bilimlerinden pek çok ders alırlar. Mekanik, elektronik devreler, robotik, kontrol ve otomasyon, programlama, gömülü sistemler, görüntü işleme, akışkanlar mekaniği, ısı transferi ve daha birçok mühendislik derslerine hakimdirler. Mekatronik mühendisleri çok çeşitli faaliyet alanlarına hâkim olduklarından genel sisteme bakıldığında en verimli performans ve kaliteyi elde etmeyi hedeflerler. İnsan ve makine etkileşiminin olduğu yerlerde çalışan mekatronik mühendisleri, çeşitli teknolojileri kullanarak yeni tasarımlar, modeller ve simülasyonlar yaparlar. Pek çok sektörde çalışarak sorunlara çözüm üretirler. Geliştirilen ürünlerin performansını test ederler ve verimliliği arttırmak için çalışmalar yaparlar. İş geliştirme sürecinde projelerin gereksinimlerini analiz eder ve gerekli kaynakların temini için önerilerde bulunurlar. Örneğin savunma sanayide çalışan bir mekatronik mühendisi geliştirilen aracın fren sisteminin tasarımı, aracın en iyi performans göstermesi için gereken yakıt optimizasyonun sağlanması, insansız hava araçlarından gelen verilerin işlenmesi ve analiz edilmesi, mekanik kontrollerinin sağlanması ve daha pek çok konuda projelere hâkim olurlar. Sağlık alanında çalışanlar ise çeşitli tedavi yöntemleri için geliştirilen cihazların tasarımı, üretimi, bakım ve onarımı, testlerinin yapılması ve gerekli kontrollerin sağlanmasında rol alırlar. Örneğin medikal cihazlar ve ameliyatlarda kullanılan robotik cerrahlar tıbbi alanda çalışan mekatronik mühendislerinin faaliyet alanıdır.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir