05
Tem
2021

HGS Nedir?

HGS, hızlı geçiş sistemi olarak adlandırılır ve bu sistem ülkemizde 2012 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Hızlı geçiş sistemi ile belirli ücretleri olan çeşitli yol ve köprülerde hızlıca ödeme yapılabilir. Rahat ve hızlı ödeme imkânı sağlayan hızlı geçiş sistemi için radyo frekansı tanımlama teknolojileri kullanılır. Gişelere gelen aracın farklı açılardan görüntüsü çekilir ve akıllı kameralar sayesinde plaka kaydı alınır. Geçmiş veriler akıllı kamera sistemleri ile kayıt altında tutulduğundan hem güvenilir hem de hızlı olan bir sistemdir. Hızlı geçiş sistemi sayesinde uzun gişe kuyruklarına ve trafik sorunlarına da çözüm üretilmiş olur.

HGS Nedir

HGS Nasıl Çalışır?

HGS hem etiket hem de kart olarak alınabilir. Etiket veya kart aracın ön camına yapıştırılabilir. Böylelikle otoyol ve köprülerden geçerken gişeye gelindiğinde otomatik olarak okunur. Bu sayede aracın durmasına gerek kalmaz. Gişedeki otomatik okuyucu sayesinde geçilen otoyol veya köprünün geçiş ücreti ne kadar ise o kadarı önceden yüklenen aracın HGS bakiyesinden kesilir. Aynı zamanda cep telefonu numarası ile ayrıntılı geçiş bilgilerini kontrol etme, geçmiş ödemeleri inceleme ve HGS kartı içinde kalan bakiyeyi sorgulama imkanları mevcuttur. Ücretli otoyol ve köprülerden geçen araç sahiplerinin geçiş ihlali cezasını almamaları için kalan bakiyelerini özenle kontrol etmeleri tavsiye edilir. Anlaşmaları bankalar üzerinde otomatik ödeme talimatı verilerek HGS kartına düzenli bakiye aktarımı yapılabilir. HGS kartında yeterli bakiye yok ise kaçak geçiş yapmış olarak kabul edilir. Bu geçiş ihlali durumunda cezalar araçların plakalar üzerinden düzenlenip kayda alınır. Kayıt altına alınan plakadaki HGS kartına 15 gün içerisinde bakiye yüklenimi yapılması durumunda ceza ödemesi yapmak zorunda kalınmaz.

HGS Nasıl Alınır?

HGS etiketi veya kartı PTT şubelerinden alınabilir. Bununla birlikte anlaşmalı bankalar veya anlaşmalı benzin istasyonlarından da temin edilme şansı vardır. HGS için başvuru sürecinde aracın ruhsatı ve kimlik kartı gereklidir. Araçta HGS olup olmadığını kontrol etmek de mümkündür. Özellikle ikinci el araçları satın alırken sorulan sorulardan biri olan HGS olup olmaması durumu e-Devlet sistemi üzerinden plaka no ile aratılıp tespit edilebilir.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir