25
Tem
2022

Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar, belleğine önceden yüklenmiş yazılımlar sayesinde komuta edilen elektronik bir cihazdır. Kullanıcının çeşitli verilerini uygun ortamlarda saklayıp, istenildiği zaman tekrar ortaya çıkarabilir. İnsan hayatını kolaylaştıran bir buluştur. Aritmetik veya mantık işlemlerini otomatik bir şekilde yapabilen makine, günümüzde bilgisayar olarak bilinmektedir. İş yerlerimizde, evlerimizde ve okullarımızda kısaca hayatımızın her alanında bilgisayara ihtiyaç duyarız. Çeşitli amaçlara hizmet eden bu cihaz, çok fazla donanıma sahiptir. Bu donanımların her biri, bilgisayara çok daha öncesinden yüklenmektedir.

Bilgisayar Parçalarının Özellikleri Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar parçalarını tanımak her zaman işinizi kolaylaştıracaktır. Arızalanan bilgisayarda ki arıza sebebini kolayca anlayıp onarabilmek adına bilgisayar parçalarını ve özelliklerini iyi bilmekte yarar var.

RAM: Bilgilerin geçici olarak depolandığı alandır. Bilgisayarda aktif olan sistemler verilerini RAM üzerinde tutarlar.

İŞLEMCİ: ‘’Bilgisayarın Beyni’’ olarak ifade edilen son derece önemli bir parçadır. Sisteme bağlı birimlerin çalışmasını düzenleyip yönetici konumunda iş görmektedir. Aynı zamanda veri akışını sağlar. Böylece gerek gördüğü verilen yerlerini değiştirme görevi de işlemcidedir. Diğer parçalara komuta göndererek start verebilir.

ANAKART: Anakart pek çok elektronik cihazda bulunmaktadır. Anakartın bilgisayar üzerindeki işlevinden bahsedecek olursak, bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin (ekran kartı, ses kartı, işlemci gibi) bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir.

EKRAN KARTI: Bilgisayardan elde edilen sonuçların görselliğe dönüştürülme işlemini ekran kartı üstlenmektedir. Ekran kartı içerisinde pek çok çeşide ayrılmaktadır. Örneğin, oyuncu bilgisayarlarının ekran kartları tek başına yeterli olmaz. Anakart üzerine takılan ekran kartları alırlar. Bu ekran kartları ile yüksek çözünürlükte oyunlar oynanır.

Ekran Kartı Nedir Nasıl Çalışır

SABİT SÜRÜCÜ: Bir diğer ismiyle, hard disk olarak bilinmektedir. Bilgisayarda bulunan bilgileri güvenli bir şekilde saklayıp depolamak için kullanılan bir hafızadır. Bilgisayarınız olumsuz bir durumla karşı karşıya kalsa dahi, hard diksinizde bir sıkıntı yoksa bilgileriniz, fotoğraf veya diğer belgelerinize zarar gelmeyecektir.

BİLGİSAYAR KASASI: Bilgisayarın geri kalan parçaları, kasanın içerisine yerleşir. Bu sayede dışarıdan estetik bir görünüm sağlanmış olur. Seçilen kasanın özellikle anakartın içine sığıp sığmayacağına dikkat etmekte fayda vardır. Geniş kasa kullanımı her zaman için daha avantajlıdır.

KLAVYE VE MOUSE: Klavye tuşların yer aldığı parçadır. Bu tuşlar sayesinde bilgisayara komut verilir. Üzerinde harfler ve çeşitli rakamlar bulunmaktadır. Mouse ise, ekrandaki imlecin hareketini kontrol eden ve işletim sistemlerinin arayüzünde klavyeye ek olarak kullanım kolaylığı sağlayan bilgi giriş aygıtıdır.

MONİTÖR: Görüntü sergilemek için kullanılan cihazdır. Monitörler farklı bağlantı kabloları yardımıyla bilgisayarlarımızın üzerinde yer alan ekran girişlerine bağlanır.

Share

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir